Home » OPINION » Columns » From the Ground Up
Know Mississippi? Take this test

From the Ground Up

One of my favorite new books hit the market this past week. I’ll read it many times before replacing it with a newer edition.

The “book” that I refer to is actually a “handbook.” You won’t find it on the bestseller lists. It is the “1999 Mississippi Handbook of Selected Data,” published by the Center for Policy Research an Planning of the Board of Institutions of Higher Learning. The book is chock full of demographic information about Mississippi and her people. When I read it I’m always surprised to find that I didn’t know as much as I thought about Mississippi. Let’s see if you are the same way. Here’s a 20-question pop test to reveal how much you know about the Magnolia state:

1. Which county in Mississippi has the most residents?

A. DeSoto

B. Harrison

C. Hinds

D. Rankin

2. Which county had the greatest percent increase in population from 1990 to 1998?

A. DeSoto

B. Hancock

C. Madison

D. Rankin

3. Which county had the greatest percent decrease in population from 1990 to 1998?

A. Issaquena

B. Sharkey

C. Humphreys

D. Wilkinson

4. How many residents did the City of Jackson lose from 1990-1996?

A. 139

B. 9,139

C. 29,139

D. 39139

5. How many residents did the city of Indianola gain from 1990 to 1996?

A. 23

B. 223

C. 1,223

D. 2,223

6. Name the only county that had no change in net migration from 1990 to 1998.

A. Panola

B. Pike

C. Pontotoc

D. Prentiss

7. Which of the following public school districts had no dropouts in 1997-98?

A. Lumberton Public

B. Mississippi School for Math & Science

C. North Bolivar

D. All of the above.

8. Which university had the highest enrollment in Fall 1998?

A. Mississippi State University

B. University of Mississippi

C. University of Southern Mississippi

D. Jackson State University

9. Which county has the highest percentage of persons over 25 with a bachelor’s degree or higher?

A. Lafayette

B. Madison

C. Oktibbeha

D. Forrest

10. In 1997, which state had lower average school expenditures per pupil than Mississippi?

A. Alabama

B. Arkansas

C. South Dakota

D. None of the above.

11. In 1997, which state had lower average salary of classroom teachers than Mississippi?

A. Alabama

B. Arkansas

C. South Dakota

D. All of the above.

12. Name the only county to have farming as its major source of income in 1996.

A. Coahoma

B. Holmes

C. Smith

D. Tunica

13. Which county had the highest per capita income in 1997?

A. DeSoto

B. Hinds

C. Madison

D. Jefferson

14. Which county added 61 new manufacturers from 1987 to 1997?

A. Lee

B. Rankin

C. DeSoto

D. Hinds

15. Landwise, the largest county in Mississippi is:

A. Bolivar

B. Jackson

C. Monroe

D. Yazoo

16. How many new businesses were formed in Mississippi in 1997?

A. 170

B. 2,170

C. 3,270

D. 6,270

17. Name the only county that had no medical doctor in 1998?

18. How many counties had no dentists in 1998?

A. 2

B. 3

C. 4

D. 5

19. Which county had the most retail sales in 1998?

A. Harrison

B. Hinds

C. Lee

D. Madison

20. Name the railroad that runs from Columbus to Greenville.

A. Mississippian

B. Golden Triangle

C. Great Southern

D. Columbus and Greenville

Answers: 1 – C, 2 – A, 3 – A, 4 – B, 5 – A, 6 – B, 7 – D, 8 – A, 9 – C, 10 – D, 11 – D, 12 – C, 13 – A, 14 – A, 15 – D, 16 – D, 17 – Issaquena, 18 – D, 19 – B, 20 – D

Now rate yourself based on the number of correct answers.

Number CorrectYour rating

16 -20Mississippi Scholar

10 – 15Mississippi Student

5 – 9Just attending class

0 – 4Never left home

Phil Hardwick’s column appears regularly in the Mississippi Business Journal. His e-mail address is hardwickp@aol.com.

About Phil Hardwick

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*